NIEUWSFLASH

29.08.2016 - De processie, ...

...een beeld van ons leven. Mensen onderweg, Gods volk onderweg. Naar wie of wat? Een vraag van alle tijden, nu nog actueler dan ooit!Hanswijkprocessie 2019. Een verhaal van ons mens-zijn, van ...

02.08.2016 - Processiedag volgend jaar: ZONDAG 19 MEI 2019 om 15u.

...

Wil jij deelnemen aan de Hanswijkprocessie?

Klik hier

PRAKTISCHE INFO

Foto's van vorige edities

Slotnamiddag

Op 6 oktober 2013 – dag op dag een jaar na de openingsviering in de Hanswijkbasiliek – werd het Jubeljaar afgesloten met een danknamiddag in de Sint-Romboutskathedraal voor alle medewerkers en deelnemers aan één of meerdere evenementen van het afgelopen feestjaar. Ruim 400 deelnemers hadden zich hiervoor ingeschreven.

Het werd een deugddoende namiddag. Het aangeboden programma was zeer gevarieerd. Om 15 uur opende kanunnik Etienne Van Billoen deze namiddag met alle aanwezigen te danken voor hun bijdrage aan het welslagen van de voorbije Hanswijkjubelfeesten. Beelden van de openingsviering op de achtergrond brachten iedereen direct in de juiste sfeer.

Oratorium

Het oratorium werd voor een stukje 'herbeleefd' toen Johan Duijck de aanwezigen met veel enthousiasme meenam in zijn verhaal hoe het oratorium groeide rond het centrale gedicht van Maria Rainer Rilke: 'Gott spricht'. En net zoals op 2 december 2012 weerklonk het 'Veni Sancte Spiritus' in de kathedraal als een jubelende apotheose van zijn uiteenzetting.

Jubelprocessie

Van een geheel andere aard was de Jubelprocessie. Een aantal geprojecteerde beelden brachten de herinnering aan die stralende zondagnamiddag in de maand mei toen een twintigtal Mariabeelden samen met meer dan duizend biddende en zingende gelovigen, Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk begeleidden op haar tocht door de stad. Aansluitend klonk het ontroerend getuigenis van een deelnemer aan de jaarlijkse Hanswijkprocessie namelijk hoe zij het ervaren had om nu mee te stappen in deze bidprocessie. Of hoe het bidden tot God en Maria een ander accent heeft dan het spreken over God en Maria.... Onze dankbaarheid tegenover God kon alleen maar uitmonden in een samenzang van alle aanwezigen met het lied 'U Heer zij lof gebracht'.

Cavalcade

Het grootste evenement in het voorbije jubeljaar was uiteraard de Hanswijkcavalcade. Aan de hand van geprojecteerde beelden lichtte Frieda Van Vaeck toe hoe de rode draad van de Hanswijkcavalcade in elke groep terug te vinden was. Jürgen Mettepenningen, een deelnemer-debutant, bracht een erg gesmaakte getuigenis over de impact van zijn deelname op zijn persoonlijk leven. Hoe hijzelf zijn deelname ervaren heeft als het 'ja' zeggen op een appel van hoger. Bij zijn nederige bekentenis dat hij volgend jaar opnieuw 'ja' zal zeggen wanneer hem de vraag gesteld wordt om deel te nemen, was de eerste inschrijving voor de Hanswijkprocessie van 2014 daarmee een feit!

Uitnodiging

Na een uitnodiging tot de toehoorders om nu verder te gaan met de jaarlijkse Hanswijkprocessie, rondde pastoor Jan Arnalsteen de namiddag af met een gebed tot Maria en – hoe kan het ook anders – met het allemaal samen zingen van hét Marialied van Hanswijk: 'Gij staat hier op een troon gezet'.

En om te laten zien dat het menens was met onze dankbaarheid, werd iedereen nadien van harte uitgenodigd op een zeer verzorgde en smakelijke receptie op het Aartsbisdom. Een geslaagde namiddag als besluit van een geslaagd Jubeljaar!

Foto's

Zie "Geschiedenis" - "Voorgaande edities".

FR