NIEUWSFLASH

29.08.2016 - De processie, ...

...een beeld van ons leven. Mensen onderweg, Gods volk onderweg. Naar wie of wat? Een vraag van alle tijden, nu nog actueler dan ooit!Hanswijkprocessie 2019. Een verhaal van ons mens-zijn, van ...

02.08.2016 - Processiedag volgend jaar: ZONDAG 19 MEI 2019 om 15u.

...

Wil jij deelnemen aan de Hanswijkprocessie?

Klik hier

PRAKTISCHE INFO

Foto's van vorige edities

Mechelen bereidt zich voor op Hanswijkcavalcade

30.01.2012 - Mechelen bereidt zich voor op Hanswijkcavalcade

In 2013 is het precies 25 jaar geleden dat de laatste Hanswijkcavalcade door de straten van Mechelen schreed. Deze historisch-religieuze stoet met aansluitend de Mechelse Ommegang kan je slechts enkele keren in je leven meemaken. De processiereuzen werden bovendien door UNESCO als werelderfgoed erkend. De Hanswijkcavalcade gaat uit op zondag 25 augustus en 1 september 2013.

De Hanswijkcavalcade vormt het hoogtepunt van de Hanswijkjubelfeesten. Gedurende een heel jaar - van oktober 2012 tot oktober 2013 - zullen er in dat kader feestelijkheden in Mechelen zijn. 

Historische en religieuze taferelen

Sinds 1273 trekt de Hanswijkprocessie door de straten van Mechelen. Op die dag is de oude Mechelse binnenstad het tafereel voor een uniek en kleurrijk spektakel waarin honderden vrijwilligers in authentieke kostuums historische en religieuze taferelen uitbeelden. Kanunnik Etienne Van Billoen: "De Hanswijkprocessie is een feestelijke opeenvolging van taferelen die het verleden van de stad aan de Dijle in kaart brengen. Toeschouwers zien er hoe de Bourgondische hertogen Mechelen haar bloeiperiode bezorgden, komen te weten hoe de jeugd van Karel V eruit zag en kunnen zich vergapen aan de originele klederdracht van stedelingen uit de zeventiende eeuw. Daarnaast geeft de processie ook kleur aan bekende religieuze taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament."

Feest voor alle Mechelaars

Sinds 1738 viert de Hanswijkprocessie bovendien elke vijfentwintig jaar haar Jubelfeesten. De laatste editie was in 1988, tevens het millenniumjaar van Mariaverering in Mechelen. 2013 wordt een bijzonder jaar voor de Mechelaars. Vanaf oktober 2012 tot oktober 2013 staan uiteenlopende evenementen op stapel n.a.v. de twaalfde editie van deze Hanswijkjubelfeesten. Het hoogtepunt in dat jaar is de Hanswijkcavalcade, een historisch-religieuze stoet met aansluitend de Mechelse Ommegang. Deze imposante stoet – met veel paarden en wagens - trekt op 25 augustus en 1 september 2013 door de straten van Mechelen. Burgemeester Bart Somers roept de Mechelaar op om actief deel te nemen aan deze feestelijkheden: "De meeste Mechelaars kunnen dit maar drie keer in hun leven meemaken. Een unieke gelegenheid voor verenigingen en individuele Mechelaars om zelf mee te doen."

Praktische gegevens

De Hanswijkcavalcade in 2013 schrijdt door de Mechelse straten op zondag 25 augustus en op 1 september.

Mechelse verenigingen en individuele Mechelaars kunnen actief meewerken aan de festiviteiten. Hiervoor kunnen ze zich aanmelden bij: 

Frieda Van Vaeck
Tel.: 015 420 140 
frieda.vanvaeck@scarlet.be

 

FR

EN

DE