NIEUWSFLASH

29.08.2016 - De processie, ...

...een beeld van ons leven. Mensen onderweg, Gods volk onderweg. Naar wie of wat? Een vraag van alle tijden, nu nog actueler dan ooit!Hanswijkprocessie 2019. Een verhaal van ons mens-zijn, van ...

02.08.2016 - Processiedag volgend jaar: ZONDAG 19 MEI 2019 om 15u.

...

Wil jij deelnemen aan de Hanswijkprocessie?

Klik hier

PRAKTISCHE INFO

Foto's van vorige edities

Jubelprocessie

ZONDAG 5 MEI 2013

In het jaar van de Hanswijkjubelfeesten wordt de jaarlijkse Hanswijkprocessie als het ware opgesplitst in twee delen: datgene van de jaarlijkse processie wat het sterkste ons geloof vraagt en wat alleen maar in diep geloof kan beaamd worden namelijk de aanwezigheid van Christus in het Heilig Sacrament, wordt meegedragen in de Jubelprocessie. De rest van de jaarlijkse processie vinden we terug in de Hanswijkcavalcade.

PROCESSIE ALS EEN BEELD VAN ONS LEVEN

Ook de Jubelprocessie sluit aan bij het thema 'de roeping van de mens'. Want een processie is eigenlijk een bedevaart in het klein. We zouden een bedevaart kunnen definiëren als een "samen op weg gaan naar een heilige plaats op een zekere afstand gelegen om er te bidden en om anders terug te keren." Zo is een bedevaart een beeld van ons eigen leven, ons op weg zijn naar God. Bij onze geboorte verlaten we immers de geborgenheid van de moederschoot en worden we het leven in geduwd. We worden als het ware gedwongen om op weg te gaan naar onze eindbestemming, naar dat eeuwig leven in de liefde van God. Een bedevaart is diezelfde beweging: we verlaten de geborgenheid van onze thuis om gedurende weken of maanden op weg te gaan naar een bedevaartsoord waar we een intiemere, diepere Godservaring mogen beleven. Een processie is juist hetzelfde. Alleen zijn tijd en afstand korter. Maar allebei zijn ze een beeld van ons eigen leven, ons eigen op weg zijn naar een 'heilige plaats', naar God toe!

VERTICALE DIMENSIE

Op zondag 5 mei 2013 – de traditionele processiezondag - verzamelden meer dan duizend gelovigen zich om 15 uur in de Sint-Romboutskathedraal. Ook een twintigtal Mariabeelden, afkomstig uit het hele land, waren aanwezig en stonden in twee rijen opgesteld langsheen de middenbeuk. Na een korte gebedsviering waar we Maria aan de hand van de mysteries van de rozenkrans naderbij kwamen, begeleidden de Mariabeelden het reliekschrijn van Sint-Rumoldus, het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk en het Heilig Sacrament op hun tocht naar de Hanswijkbasiliek toe. Onder een stralende zon trokken de talloze gelovigen al biddend en zingend een spoor van vreugdevolle hoop, van diep vertrouwen in Maria en God, in de straten van de Mechelse binnenstad.

Vanuit de kathedraal volgde men de normale processieweg tot aan de Korenmarkt waar we een ommetje maakten naar de Brusselsepoort die zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van het ontstaan van de jaarlijkse Hanswijkprocessie. Via de Louisastraat ging het dan naar de Hanswijkstraat waar de Mariabeelden een erehaag vormden voor Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk bij haar thuiskomst in de basiliek. Een korte slotplechtigheid en de zegening met het Heilig Sacrament sloot deze gebedstocht af.

In deze Jubelprocessie lag de nadruk meer op de verticale dimensie van de jaarlijkse processie namelijk het bidden en zingen tot God, hierin geleid door onze hemelse Moeder Maria. Vandaar dat de Jubelprocessie meer een uitnodiging was om zelf mee te gaan dan wel om er naar te komen kijken. De meer horizontale dimensie van de jaarlijkse processie – het spreken over God naar de talloze toeschouwers langs de kant van de weg - zullen we dan terug vinden in de Hanswijkcavalcade.

AANWEZIGE MARIABEELDEN

O.-L.-Vrouw onder den toren, Grimbergen

O.-L.-Vrouw ten Traan, Kalfort

O.-L.-Vrouw van Beauraing

O.-L.-Vrouw van Beigem

O.-L.-Vrouw van de Osseweg, Zoutleeuw

O.-L.-Vrouw van Goddelijke Genade, Jezus-Eik, Overijse

O.-L.-Vrouw van Gratiën, Anderlecht

O.-L.-Vrouw van Halle

O.-L.-Vrouw van Hanswijk, Mechelen

O.-L.-Vrouw van Kampenhout

O.-L.-Vrouw van Kokejane, Herne

O.-L.-Vrouw van O.-L.-Vrouw-Waver

O.-L.-Vrouw van Scherpenheuvel

O.-L.-Vrouw van Tongres

O.-L.-Vrouw van Vrede en Eendracht, Basse-Wavre

O.-L.-Vrouw van Walcourt

O.-L.-Vrouw van Westrozebeke

O.-L.-Vrouw, Oorzaak Onzer Blijdschap, Tongeren

O.-L.-Vrouw, Sint-Catharinaparochie, Mechelen

Foto's

Zie "Geschiedenis" - "Voorgaande edities".

FR